You are here: Home Activities Sports and Games Kelab Badminton

Kelab Badminton

E-mail Print PDF

Latar Belakang Badminton

Badminton merupakan sejenis sukan raket yang dimainkan oleh sama ada dua orang pemain bertentangan (perseorangan) ataupun dua pasangan bertentangan (beregu), yang mana posisi pemain ialah bertentangan di dalam sebuah  gelanggang empat segi yang dibahagikan oleh jaring. Pemain dapat memungut mata apabila pukulan bulu tangkis menggunakan raket mereka dapat melepasi atas jaring dan jatuh di kawasan pihak lawan. Pukulan rali berhenti selepas bulu tangkis jatuh di atas lantai, dan bulu tangkis hanya boleh dipukul sekali bagi setiap sisi sebelum bulu tangkis melepasi atas jaring.

Badminton ialah acara sukan Olimpik dengan lima disiplin yang kompetitif perseorangan lelaki dan wanita, beregu lelaki dan wanita, dan beregu campuran, yang mana setiap pasangannya ialah lelaki dan perempuan. Bagi tahap tinggi permainan, sukan ini memerlukan penjagaan kesihatan yang cemerlang: pemain memerlukan stamina aerobik, ketangkasan, kekuatan, kelajuan, dan ketelitian. Sukan badminton juga merupakan sebuah sukan teknikal yang memerlukan koordinasi badan yang baik, kemahiran teknikal dan kecanggihan kemahiran penggunan raket.

Sukan ini telah diperkenalkan pada zaman silam. Sukan ini mula dimainkan pada zaman Yunani dan Mesir. Di Jepun, badminton dikenali sebagai Hanetsuki dan telah dimainkan seawal abad ke-16. Di kawasan barat, badminton muncul daripada sebuah sukan yang dipanggil ‘battledore and shuttlecock’, yang mana dua atau lebih pemain memukul bulu tangkis di udara menggunakan raket kecil. Sukan badminton juga dikenali sebagai ‘Poona’ di India semasa abad ke-18, dan pegawai tentera British mengaplikasikan versi India semasa kembali ke England pada 1860an, yang mana badminton dimainkan  di rumah kediaman kebangsaan seperti kediaman kelas atasan. Isaac Spratt, penjual anak patung London, menerbitkan sebuah risalah iaitu, ‘Badminton Battlecore-a new game’ pada 1860, tetapi malangnya tiada cetakan dilakukan.

Sukan baru ini diperkenalkan pada 1873 di Badminton House, Gloucestershire, yang dimiliki oleh Duke of Beaufort. Pada waktu itu, sukan itu merujuk kepada ‘The Game of Badminton’ dan nama rasmi sukan ini kemudian menjadi Badminton.

Sehingga 1887 sukan ini dimainkan di England di bawah peraturan yang terdapat di India. Bath Badminton Club mempiawaikan sukan ini dalam versi Inggeris. Undang-undang asas itu telah dicipta pada 1887. Pada 1893, Badminton Association of England diterbitkan sebagai set peraturan pertama mengikut ketetapan, seakan-akan menyamai peraturan ketika ini, dan secara rasmi dilancarkan sebuah peraturan iaitu “Dunbar” di 6 Waverley Grove, Portsmouth, England pada 13 Sepetember tahun yang sama. Mereka juga mula menganjurkan Kejohanan Terbuka Seluruh England, kejohanan badminton pertama di dunia pada 1899.

Pertubuhan Badminton Antarabangsa (IBF, kini dikenali sebagai Persekutuan Badminton Dunia) yang telah ditubuhan paada 1934 yang dianggotai Kanada, Denmark, England, Perancis, Belanda, Ireland, New Zealand, Scotland, dan Wales sebagai anggota pengasas. India menyertai pertubuhan ini pada 1936. Pertubuhan WBF kini merupakan sebuah badan badminton antara bangsa dan menguruskan sukan ini secara global.


Meskipun asal-usul sukan terletak di England, badminton di peringkat antarabagsa mempunyai rekod tradisi yang didominasi oleh beberapa negara Asia, termasuk Denmark dari Eropah. China, Indonesia, Korea Selatan, dan Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai pemain bertaraf dunia secara konsisten sejak beberapa dekad yang lalu dan mendominasi pertandingan peringkat antarabangsa, yang mana China sering menjadi pendominasi sejak kebelakangnan ini.

Last Updated ( Tuesday, 06 September 2016 13:06 )